Kahve Falı Tarihçesi

Bir çok çeşidini severek tükettiğimiz kahvenin ortaya çıkışı ve fal olarak günümüze kadar geliş sürecini ele alalım istedik. Bu konuda bir çok rivayet olmasına rağmen en bilinen hikaye bir çoban ile keçileri arasında geçer. Çoban, uyuklayan enerjisiz keçilerini gezdirmeye çıkarır. Keçiler bir ağacın meyvelerini yiyerek otlanırlar. Bu sırada çoban, keçilerin meyveleri yedikçe canlandığını fark eder ve kendisi de denemeye karar verir. Böylece kahvenin rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisiyle tanışmış olur.

Osmanlı Kültürüne Ne Zaman Girdi?

Kahve kelimesi Arapçadaki Qahwah kelimesinden dilimize geçmiştir. Anlamı ‘keyif veren içecek’tir. Kahve çekirdeklerinin fırınlama yöntemi ilk olarak 13.yy'da Yemenliler tarafından keşfedilmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı kültürüne giren kahve kısa zamanda gözde içecek haline gelmiştir.

Haremde Nasıl Fal Haline Geldi?

Kahve falının kökeni de söylentiye göre saraya dayanmaktadır. Cariyelerin sarayda dile getiremediklerini rahatça konuşabilmek için kahve fincanını araç olarak kullanmaya başlamaları ile ilk olarak haremde görülmüştür. Bir süre sonra kahve etrafında yapılan bu konuşma kültürü yavaş yavaş kahve falına dönüşmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

 

2 Yorum

  • Bu bilgiler çok güzel nereden geldiği ve nasıl ortaya çıktığı konularına değinilmesi gerçekten bilgilendirici olmuş emekleriniz için teşekkürler...

  • Çok tatmin edici ve akıcı bir dille anlatmışsınız hem tebrikler hemde çok teşekkürler...

Yorum Ekle